Hoe kies je het perfecte kookartikel?

Hoe kies je het perfecte kookartikel?

Of jouw kookgerei nu begint te slijten of je net met je verzameling begint, het kan soms moeilijk zijn om de juiste sets en onderdelen te vinden. Dit is echter behoorlijk belangrijk. Het investeren in keukenartikelen van goede kwaliteit is de sleutel tot een aangename kook ervaringen. Dit premium kookgerei vormt dan ook zeker het hart van de keuken van elke serieuze kok.

Je hebt er zonder meer een verscheidenheid aan potten, pannen en andere keukenaccessoires voor nodig. Het is slim om bij het aankopen om zoek te gaan naar prachtige aanbiedingen. Lees hieronder verder hoe ook jij de perfecte culinaire kookartikelen collectie opbouwt.

Kijk eens online bij een warenhuis 

Als je van de online Black Friday Bijenkorf aanbiedingen gebruik maakt, heb je twee voordelen. Je kunt niet alleen een hoge kwaliteit pannenset voor een aangename prijs scoren, maar dit ook gelijk met andere prettige huishoudelijke artikelen combineren. Of bijvoorbeeld al een cadeau voor een feestelijke avondje aanschaffen. Dat is het voordeel van het online shoppen bij een warenhuis. Zij hebben niet alleen de keuze uit veel merken, maar bieden vooral een grote collectie van andere artikelen. En ze zijn bovendien altijd open!

Kies je keukengerei goed uit

Als je voor een geheel nieuw collectie kookgerei gaat. Denk dan eerst goed na over wat voor soort voedsel je graag kookt en voor hoeveel personen. Dat maakt het kiezen van je kookartikelen een stuk makkelijker. Want het bepaalt het type, het aantal en de grootte van de pannen die je echt nodig hebt!

Vermijd de potten en pannen die te klein zijn voor de recepten die jij graag klaarmaakt. En als je wat geld probeert te besparen, koop dan een grotere in plaats van een kleinere pan. Jij kunt altijd minder voedsel in een grote pan stoppen, maar andersom is niet mogelijk.

Visualiseer hoe het aanvoelt

We winkelen (bijna) allemaal online. Visualiseer je dus hoe het kookgerei in jouw hand aan zal voelen. Als het artikel volgens de specificaties zwaar is, denk er dan aan hoeveel zwaarder het zal aanvoelen als het vol met voedsel is. Zorg ervoor dat de afgebeelde handvatten gemakkelijk vast te pakken zijn. En dat de pot of pan er goed uitgebalanceerd uitziet. Lees bovendien of het kookgerei in de vaatwasser kan.

Ga voor glazen deksels

Glazen deksels zijn altijd een verstandige keuze. Je kunt zo immers simpel zien wat er in de pan gebeurt. Zonder dat je de deksel hoeft op te tillen, waardoor er ook stoom kan ontsnappen. Ze kunnen wel breken, dus houd hier rekening mee in een huishouden met jonge kinderen.

Voor welk materiaal kan je kiezen?

Roestvrij staal. Deze zeer duurzame artikelen zijn veelal voor alle warmtebronnen geschikt. Plus veilig voor metalen gebruiksvoorwerpen, gemakkelijk schoon te maken en roesten niet. Hoogwaardige roestvrijstalen pannen zijn misschien kostbaar, maar gaan vaak een leven lang mee.

Hard geanodiseerd aluminium. Deze pannen hebben een glad en krasvast oppervlak dat twee keer zo hard als roestvrij staal is. Ze zijn duurzaam, bieden een uitstekende warmtegeleiding, plus houden de warmte goed vast. Ze zijn qua kosten met roestvrij staal vergelijkbaar.

Non-stick. Kookartikelen met een speciale antiaanbaklaag zijn geweldig voor vetarm koken. Ze zijn bovendien behoorlijk betaalbaar en gemakkelijk schoon te maken. Ze kunnen echter krassen en sommige anti aanbaklagen bevatten perfluoroctaan zuren (PFOA’s), die zich tot schadelijke niveaus kunnen ophopen. Overweeg daarom PFOA-vrije pannen met een antiaanbaklaag aan te schaffen.

Gietijzer. Als jij veel aan ‘slow cooking’ doet, dan is gietijzer vaak de allerbeste keuze. Gietijzer houdt de warmte goed vast en is behoorlijk duurzaam. Plus het is voor alle soorten kookplaten geschikt. De geëmailleerde uitvoeringen zijn niet alleen roestbestendig, maar ook gemakkelijker schoon te maken dan het traditionele gietijzer. Houd er echter wel goed rekening mee dat gietijzer redelijk zwaar is.

Koper. Als jij graag voor superfijne pannen van erfstuk kwaliteit wilt gaan, overweeg dan koper. Jouw budget moet dit echter ook toelaten. Het is één van de beste warmtegeleiders en daarom ook een grote favoriet van veel chef-koks. 

De conclusie van dit alles is, dat de juiste kookartikelen de basis is voor jouw kook ervaring. Volg daarom ook de bovenstaande tips om het juiste kookgerei in een warenhuis te selecteren wat goed voor jou en je keuken is.

Mamadi