Beste kruiden voor kipgerechten
Kip is een geweldige bron van eiwitten, maar het kan saai worden als je het steeds weer op dezelfde manier klaarmaakt. En wat kan er meer diversiteit in brengen dan aromatische kruiden?
Basilicum
Je hebt misschien al basilicum zien staan in de ingrediƫntenlijst van veel kipgerechten. En daar is een reden voor. De licht peperige en muntachtige smaak past goed bij kip.
Basilicum wordt veel gebruikt in Italiaanse en Griekse kipgerechten. Je vindt zowel verse als gedroogde basilicum in kiprecepten. Hoe dan ook, dit kruid brengt veel smaak in het gerecht.
Je kunt een pesto van verse basilicum maken die uitzonderlijk goed bij kip past. Als u alleen gedroogde basilicum bij de hand hebt, is dat meer dan genoeg om de kipfilets een uitstekende smaak te geven.
Gedroogde basilicum, samen met zout en zwarte peper, is meer dan genoeg voor een heerlijk gegaarde kip.
Wat past er bij basilicum?
Basilicum gaat goed samen met marjolein en munt, twee van de beste kruiden voor bij kip.
Basilicum gaat ook goed samen met citrusvruchten zoals citroen en sinaasappel, wat veel ruimte geeft voor creativiteit.
2. Laurierbladeren
Laurierbladeren hebben een nogal uitgesproken smaak. Naast de smaak ruiken deze blaadjes echter ook vrij sterk. Als er een paar laurierbladeren in een gerecht zitten, is het onmogelijk dat u hun aroma niet zult onderscheiden.
Laurierbladeren zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Ze zijn er ook in poedervorm.
Gedroogde laurierbladeren verdienen echter de voorkeur. Ze voegen geen sterke smaak toe aan het gerecht zoals veel andere kruiden dat doen, maar ze voegen wel een noot van smaak toe die het hele gerecht samenbrengt.
Laurierblaadjes worden gebruikt bij het langzaam garen van kipgerechten. Je kunt een paar gedroogde laurierblaadjes toevoegen aan soepen, sauzen en stoofschotels. Vergeet niet de blaadjes eruit te halen voordat je het gerecht serveert.
Wat past er bij laurierblaadjes?
Laurierblaadjes gaan goed samen met tijm, marjolein en oregano. Verse laurierblaadjes kunnen worden gecombineerd met verse dille en peterselie.
3. Oregano
Gedroogde oregano is een van de meest gebruikte kruiden. Dit aromatische kruid is verwant aan munt en wordt veel gebruikt in kipgerechten.
Meestal geven veel mensen de voorkeur aan verse kruiden boven gedroogde kruiden. In het geval van oregano lijkt het erop dat dit kruid het beste tot zijn recht komt in gedroogde vorm.
Het overschaduwt de andere smaken in de gerechten niet, maar voegt de nodige smaaklaag toe die het gerecht gezond maakt.
Oregano wordt veel gebruikt in kipgerechten in de Italiaanse en Griekse keukens. Het is ook een geliefd kruid in de Mexicaanse keuken.
Wat past er bij Oregano?
Omdat oregano lid is van de muntfamilie, gaat het goed samen met munt zelf. Het gaat ook goed samen met basilicum.
Als je een heerlijke maar eenvoudige marinade voor kip wilt maken, combineer oregano dan met wat citroensap, knoflook en olijfolie.
4. Rozemarijn
Rozemarijn met kip is een match made in heaven. Of je nu verse of gedroogde rozemarijn gebruikt, de houtachtige smaak past uitstekend bij kip.
Verse rozemarijn kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan kipgerechten, van soepen tot stoofschotels en van salades tot stoofschotels.
Als u een hele kip met rozemarijn braadt, kunt u er een paar verse takjes in doen om de dennenachtige smaak van het kruid over te brengen op het gevogelte.
Als u gedroogde rozemarijn wilt gebruiken, verkruimelt u die gewoon over de kip.
Een creatieve manier om kip met rozemarijn te bereiden is door rozemarijnspiesjes te maken door kleinere blokjes kip aan de takjes te rijgen.
Tip: https://www.naturalspices.nl/kruiden-specerijen
Wat past er bij rozemarijn?
Rozemarijn gaat goed samen met oregano, tijm en salie. Verse rozemarijn kan ook worden gecombineerd met bieslook, munt en peterselie.
Rozemarijn en knoflook vormen een onverslaanbaar duo en zijn perfect voor het bereiden van kip wanneer je op veilig wilt spelen.
5. Tijm
Als je op zoek bent naar een delicaat kruid om toe te voegen aan je kipgerecht, dan is tijm een van de beste opties. Het is niet te aromatisch zoals andere kruiden, maar zijn smaakprofiel is sterk genoeg om te spelen met andere kruiden en specerijen om een heerlijke kipschotel te maken.
U kunt tijm gebruiken bij het grillen van kip of bij het maken van soepen of stoofschotels. U kunt een takje verse tijm toevoegen aan gerechten die langzaam garen en het er weer uithalen als het gerecht klaar is.