Hoe spruiten koken of lekker anders

Hoe spruiten koken of lekker anders

Spruitjes zijn supergezond en niet al te duur in aanschaf, een ideale voedingsbron zou je zeggen. Toch zijn er vele mensen waarbij spruitjes 1 of zelfs helemaal niet op het menu verschijnen in het jaar. Dit komt doordat veel mensen spruitjes niet zo lekker vinden, iets wat er al van kinds af aan in geslopen is. Door de gekookte spruitjes van moeders te proeven, is er besloten dat spruiten niet te eten zijn. Dit is erg jammer, vooral omdat spruitjes op verschillende manieren te bereiden zijn. Wil jij spruitjes nog een kans geven? Lees dit artikel dan eens door zodat jij met liefde spruiten vaker op het menu zal zetten.

De voorbereiding van spruitjes

De voorbereiding welke bij verschillende manieren van bereiden hetzelfde is. Snijd het kontje van de spruit, het stukje waar de spruit mee vast heeft gezeten. Verwijder de buitenste blaadjes welke vaak vies of beschadigd zijn. Was de spruiten vervolgens met kraanwater.

Spruiten koken zoals de meeste mensen dit doen

Er zijn genoeg mensen die gekookte spruiten wel lekker vinden, daarom hierbij een klassieke uitleg hoe je spruitjes kunt koken.

Doe na de voorbereiding hierboven de spruiten in een pan met water en laat ze voor ongeveer 10 minuten koken. Prik er met een vork in om in de gaten te houden of ze gaar genoeg zijn. Let erop als je ze te lang laat koken dat ze ook meer gaan geuren.

Tip: voeg een scheutje melk toe aan de spruiten om de geur te maskeren. Hierdoor zal ook de smaak iets beter te waarderen worden voor mensen die spruitjes niet zo lekker vinden.

Spruiten bakken in de oven

Na de voorbereiding beschreven aan het begin van dit artikel, snijd je de spruiten doormidden. Doe vervolgens een eetlepel of 2 olijfolie in een kommetje en voeg een theelepel knoflookpoeder toe. Leg de spruiten vervolgens op een bakplaat en besprenkel de olijfolie erover. Voeg nog wat Parmezaanse kaas eraan toe en zet ze in een voorverwarmde oven op 200 graden. Laat ze een minuut of 15 bakken en je hebt spruiten welke zelfs gegeten worden door mensen die ze normaal gesproken niet lusten.

Mamadi